Logo Background

Oracle Applications Question Answer

  • By on January 4, 2009 | 7 Comments

    Q1. What is wdbsvr.app file used for? What’s full path of this file? What’s significance of this file ?

    ANS : Its where the file the password is hard coded and its location is /oracle/app/apps/testora/iAS/Apache/modplsql/cfg.

    Q2. Where would i find .rf9 file, and what execatly it does ?

    Ans : This is inside APPL_TOP/admin/SID/restart/*.rf9

    This file is used when the patch is restarted.The old thig is stored in thios file. So it will take from this file only.

    Q3. Where is appsweb.cfg or appsweb_$CONTEXT.cfg stored & why its used?

    Ans : /oracle/app/apps/testcomn/html/bin/appsweb.cfg and it is used for web related configurations.

    Q4. Can you clone from multi node system to single node system & vice
    versa ?

    Ans. Yes

    Q5. What is .dbc file , there are lot of dbc file under $FND_SECURE,
    How its determined that which dbc file to use from $FND_SECURE ?

    Ans : /oracle/app/apps/testappl/fnd/11.5.0/secure/sys43_test.dbc

    Q6. Whats things you do to reduce patch timing ?

    Ans : admerge and we also use some of the options like option=No compile etc(if there is short time)

    Q7. Can you apply patch without putting Applications 11i in Maintenance
    mode ?

    Ans : Yes, Option=Hot Patch.

    Q8. adident utility is used for what ?

    Ans : used to find the Version of a particular product.

    Q9. How can you licence a product after installation ?

    Ans : using Adsplice utility.

    Q10. What is MRC ? What you do to enable MRC in Apps ?

    Ans : Multiple Reporting Currency .Default you have currency in US Dollars but if your organization operating books are in other currency then you as apps dba need to enable MRC in Apps. How to enable MRC coming soon…

    To enable MRC using adadmin follow this. adadmin –>4.Maintain Applications Database Entities menu –> 5.Maintain Multiple Reporting Currencies schema.

    Note : Once it is enabled this option will Disappear.

    Q11. What is access_log in apache , what entries are recored in access_log ? Where is default location of this file ?

    Ans : Access_log file keeps record of users accessing Oracle Apps 11i Webserver. The location of the access_log file is $IAS_ORACLE_HOME/ Apache/Apache/logs

    Q12. What is session time out parameter & where all you define these values ?

    Ans : Ans: In order to answer first you have to understand what kind of seesions are in Apps 11i and what is Idle timeout ?
    In Apps there are two broad categories of session

    – Self Service Application Session ( Server by Web Server iAS Apache & Jserv, like iRecruitment, iProcurement)
    -Forms session ( served by your form session, like system Administrator)

    What is Session Idle time ?
    If Oracle Apps client is not doing any activity for some time (when application user goes for coffee or talks over phone) session during that time is called as Idle Session & because of security reason, performance issues and to free up system resource Oracle Applications terminates client session( both forms & self service) after idle time value is reached to the one mentioned in configuration file.

    From FND.G or 11.5.9 or with introduction of AppsLocalLogin.jsp to enter into application, profile option “ICX Session Timeout” is used only to determine Forms Session Idle timeout value . This might be confusing as earlier this profile option used to control forms as well as self service application(with session.timeout) session.timeout is used to control Idle session timeout for Self Service Applications ( Served by Jserv via JVM )

    From where ICX : Session Timeout & session.timeout get values ?

    Autoconfig determines value for profile option “ICX: Session Timeout” and “session.timeout” from entry in context file ( $APPL_TOP/admin/SID_hostname.xml ) with parameter s_sesstimeout where value mentioned is in milliseconds so profile option ICX: Session Timeout value should be s_sesstimeout/ (1000 * 60) which means here its 10 Minutes. This value is also set in zone.properties in $IAS_ORACLE_HOME/Apache/Jserv where number mentioned is in milli second i.e. 600000 ( equal to 10 Minutes)session.timeout = 600000

    session.timeout mentioned in zone.properties is in milli seconds ICX Session Time out mentioned in profile option ICX: Session Timeout is in minutes so ICX session timeout=30 & session.timeout= 1800,000 are same 30 minutes

    P.S. ICX Session time out was introduced in FND.D so if your FND version is below D you might not see this variable.

    Important Things Apps DBA should consider while setting session timeout value :

    1. If you keep session.timeout value too high , when some oracle application user accessing Self service application terminates his session, so longer idle session will drain JVM resource & can result in Java.Lang No Memory available issues .
    2. If you keep it too low, users going out for tea or sitting idle for some time have to login again into application & can be annoying .

    Thumb rule is session time out usually set to 30 minutes.

    Q13. Where is applications start/stop scripts stored ?

    Ans : /oracle/app/apps/testcomn/admin/scripts/TEST_sys43/

    Q14. What are main configuration files in Web Server (Apache) ?

    Ans : /oracle/app/apps/testora/iAS/Apache/Apache/conf/

    1.httpd.conf
    2.httpd_pls.conf
    3.oprocmgr.conf

    Q15. How to check if Apps 11i System is Autoconfig enabled ?

    Ans : In the path /oracle/app/apps/testcomn/admin/scripts/TEST_sys43/ see whether there is a script for adautocfg.sh. If it is there it is enabled.

    Q16. How to check if Oracle Apps 11i System is Rapid Clone enabled ?

    Ans : In the path /oracle/app/apps/testappl/ad/11.5.0/bin/ check wheather there is a script adclone.pl. If it is there then it is Rapid clone enabled.

    Q17. What is plssql/database cache?where it is stored?

    Ans:This cache is used to stored the pl/sql and stored procedures.It is stored in $IAS_ORACLE_HOME/ Apache/modplsql/cache directory.

    Q18. How to determine Oracle Apps 11i Version ?

    Ans : conn as a apps user and query the table fnd_product_groups and see the RELEASE_NAME column.

    Q19. What is RRA/FNDFS ?

    Ans : RRA – Report Review Agent. Report Review Agent(RRA) also referred by executable FNDFS is default text viewer in Oracle Applications 11i for viewing output files and log files.

    Q20. What is PCP in Oracle Applications 11i ? In what scenarios PCP is
    Used ?

    Ans : PCP – It means a Parallel Concurrent Processing. Usually you have one Concurrent Manager executing your requests but if you can configure Concurrent Manager running on two machines (Yes you need to do some additional steps in order to configure Parallel Concurrent Processing) . So for some of your requests primary CM Node is on machine1 and secondary CM node on machine2 and for some requests primary CM is on machine2 and secondary CM on machine1.

    Q21. Output & Logfiles for requests executed on source Instance not
    working on cloned Instance

    Ans : Run autoconfig.

    Q22. How to confirm if Report Server is Up & Running ?

    Ans : Report Server is started by executable rwmts60 on concurrent manager Node and this file is under
    $ORACLE_HOME/bin. execute command on your server like

    ps -ef grep rwmts60
    You should get output like
    applmgr ……. rwmts60 name=REP60_VISION

    Q23. What is difference between ICM, Std Managers & CRM in Concurrent
    Manager ?

    Ans : ICM is a Internal Concurrent Manager which starts and manages all other Managers. STANDARD Manager is one which runs as how the ICM tells. CRM is a Conflict Resolution Manager which runs if there is an error or conflicts.

    Q24. What is use of Apps listener ? How to start Apps listener ? How to confirm if Apps Listener is Up & Running ?
    Ans: Apps Listener is used to connect the apps with the database. check by grep FNDSM or lsnrctl status VIS

    Q25. What is Web Listener ?
    Ans : Web listner is one which gets the requests from client. It contacts via URL. Some times the HTTP listner itself serve the page needed by returning a simple HTML page. If the page referenced by the URL needs advanced processing,the listner passes the request to servlet engine which contacts database server if necessary.

    Q26. How will you find Invalid Objects in database ? How to compile
    Invalid Objects in database ?

    Ans: There is a script called utlrp.sql in RDBMS/admin. This is used to compile the Invalid Objects in database. To find the Invalid Objects query the table dba_objects and see the colum called status. In Apps we can use adadmin utility.

    Q27. How to compile JSP in Oracle Apps ?

    Ans : using the tool adadmin or manually perl ojspCompile.pl –compile –quiet from the location
    $JTF_TOP/admin/scripts

    Q28. What is difference between adpatch & opatch ? Can you use both
    adpatch & opatch in Apps ?

    Ans : adpatch is used for applying patch in application side and Opatch is for oracle Database side patch.

    Q29. Where will you find forms configuration details apart from xml file ? What is forms server executable Name ?

    Ans: appsweb_$CONTEXT_NAME.cfg . And f60srvm is the executable. It is in 8.0.6 Oracle Home.

    Q30. What are different modes of forms in which you can start Forms Server and which one is default ?

    Ans : The default location to start Form server is /oracle/app/apps/testcomn/admin/scripts/TEST_sys43/adfrmctl.sh or it will be started by adstrtal.sh.

    Q31. How you will start Discoverer in Oracle Apps 11i ?

    Ans : /oracle/app/apps/testcomn/admin/scripts/TEST_sys43/addisctl.sh

    Q32. How many ORACLE HOME are in Oracle Apps and whats significance of
    each ?

    Ans : There are 3 Oracle Homes. 1) Database Oracle Home 2) 8.0.6 for application and backward compatability. iAS Oracle Home for oracle apps.

    Q33. Where is HTML Cache stored in Oracle Apps Server ?

    Ans : $OA_HTML/_pages

    Q34. Where is plssql cache stored in Oracle Apps ?

    Ans : $IAS_ORACLE_HOME/Apache/modplsql/cache

    Q35. What happens if you don’t give cache size while defining Concurrent Manager ?
    Ans : Default Value is 1

    Q36. What are few profile options which you update after cloning ?

    Ans : Rapid clone updates profile options specific to site level . If you have any profile option set at other levels like server, responsibility, user….level then reset them.

    Q37. How to retrieve SYSADMIN password ?

    Ans : From the Table fnd_user . Using FNDCPASS we can change.

    Q38. If you have done two node Installation, First machine : Database
    and concurrent processing server. 2nd machine: form,web Which machine
    have admin server/node?

    Ans : First Machine.

    Q39. What is GWYUID, Where GWYUID defined & what is its used in Oracle
    Applications ?

    Ans : GWYUID stands for Gateway User ID and password. Usually like APPLSYSPUB/PUB and it is defined in dbc, It is used to connect to database by think clients.

    Q40. Whats is TWO_TASK in Oracle Database ?

    Ans : TWO_TASK mocks your tns alias which you are going to use to connect to database. Lets assume you have database client with tns alias defined as PROD to connect to Database PROD on machine teachmeoracle.com listening on port 1521. Then usual way to connect is sqlplus username/passwd@PROD ; now if you don’t want to use @PROD then you set TWO_TASK=PROD and then can simply use sqlplus username/passwd then sql will check that it has to connect to tnsalias define by value PROD i.e. TWO_TASK

    Q41. What is difference between GUEST_USER_PWD (GUEST/ORACLE) & GWYUID ?

    Ans : GUEST_USER_PWD(Guest/Oracle) is used by JDBC Thin Client where as GWYUID is used by Thick Clients like via Forms Connections.

    Q42. How to check number of forms users at any time ?

    Ans : ps -efgrep f60wc -l

    Q43. What is 0 & Y in FNDCPASS, FNDLOAD or WFLOAD ?

    Ans : 0 is request id (request ID 0 is assigned to request ID’s which are not submitted via Submit Concurrent Request Form.

    ‘Y’ indicates the method of invocation. i.e. it is directly invoked from the command-line not from the Submit Request Form.

    Q44. In a Multi Node Installation, How will you find which node is
    running what Services ?

    Ans : we can query the table called FND_NODES and the column name called SUPPORT_CP fro conn node,SUPPORT_forms for form node etc..

    Q45. If your system has more than one Jinitiator, how will the system know, which one to pick. ?

    Ans : Using the file /oracle/app/apps/testcomn/html/appsweb.cfg . The initiator version number defined by parameter jinit_ver_name in this file will be used

    Q46. While applying Apps patch using adpatch, if you want to hide the apps password, how will that be possible ?

    Ans :option =hidepw

    Q47. What is importance of IMAP Server in Java Notification Mailer ?

    Ans : IMAP stands for Internet Message Access Protocol and Java Notification mailer require IMAP server for Inbound Processing of Notification Mails.

    Q48. What is difference between Socket & Servlet Mode in Apps Forms ?

    Ans : When forms run SOCKET Mode these are dedicated connection between Client Machine & Form Server (Started by adfrmctl.sh). When Forms run in servlet mode the forms requests are fulfilled by Jserv in Apache . There will be additional JVM for Forms Request in that case and you won’t start form via adfrmctl.sh.

    Q49. a. How to find OUI version ?

    Ans : while we run the run installer we can see.

    Q50. How to find Database version ?

    Ans : select * from v$version;

    Q51. How to find Oracle Workflow Cartridge Release Version ?

    Ans : Log in to the database as the owf_mgr user and issue
    select wf_core.translate(‘WF_VERSION’) from dual;

    d. How to find opatch Version ?

    Ans : $ORACLE_HOME/OPatch/opatch version

    Q52 How to find Version of Apps 11i ?

    Ans : conn as apps and query fnd_product_groups;

    Q53 How to Discoverer Version installed with Apps ?

    Ans : http://hostname.domain:port/discwb4/html/english/welcome.htm

    Viewer
    http://hostname.domain/discoverer4i/viewer

    Version
    $ORACLE_HOME/Discwb4

    $ string –a dis4pr grep –i ‘discoverer version’

    Q54 How to find Workflow Version embedded in Apps 11i ?

    Ans : select TEXT from WF_RESOURCES where NAME=’WF_VERSION’;
    You can also use script wfver.sql in FND_TOP/sql to find version of workflow in Apps.

    Q55 How to find version of JDK Installed on Apps ?

    Ans :JDK_TOP oa_var=”s_jdktop” what so ever value assigned against that parameter go to that directory & cd bin & execute command ./java -version so lets assume entry above is /usr/jdk then cd /usr/jdk/bin and run the following
    ./java -version

    Q52. Q. If by mistake you/someone deleted FNDLIBR can this executable
    be restored if Yes, How & if no, what will you do ?

    Ans : yes, In the adadmin go for maintain applications and then compile FNDLIBR alone. this will create , Now see in fnd_top/bin/FNDLIBR file exists. or we can relink the executables manually.

    Q53. What is .pls files which you see with apps ?

    Ans : This file is regarding the pl/sql.

    Q54. What are .ldt & .lct files which you see in apps patch or with FNDLOAD ?

    Ans : .ldt stands for Loader datafile & .lct means Loader configuration files these two are used frequently in migrating

    Q55. What are .odf file in apps patch ?

    Ans : odf stands for Object Description Files used to create tables & other database objects.

    Q56. Where to find Form Server log files in forms ?

    Ans : Form Server Start up log file location is in $OAD_TOP/admin/log/$CONTEXT_NAME/f60svrm.txt and run time dignostic location for forms is /oracle/app/apps/testora/8.0.6/forms60/log/TEST_sys43/

    Q57. How to convert pll to pld file or pld file to pll ?

    Ans : using f60gen

    Q58. Is APPS_MRC Schema exists for MRC in 11.5.10 and higher ?

    Ans : No , apps_mrc schema is dropped with 11.5.10 Upgrade & 11.5.10 new Install. This is replaced by more Integrated Architecture.

    Q59.If APPS_MRC schema is not used in 11.5.10 and higher then How MRC
    is working ?

    Ans : For products like Payable, Recievables which uses MRC and if MRC is enabled then each transaction table in base schema related to currency now has an assoicated MRC Subtables

    Q60. When you apply C driver patch does it require database to be Up & Why ?

    Ans :Yes , database & db listener should be Up when you apply any driver patch in apps. even if driver is not updating any database object connection is required to validate apps & other schema and to upload patch history information in database tables.

    Q61. Can C driver in apps patch create Invalid Object in database ?

    Ans : No , C driver only copies files in File System. Database Object might be invalidated during D driver when these objects are created/dropped/modified.

    Q.62 Why does a worker fails in Oracle Apps Patch and few scenarios in
    which it failed for you ?

    Ans : Worker fails in the following cases :
    If it doesn’t find expected data, object, files or any thing which driver is trying to update/edit/modify. Possible symptoms may be underlying tables/objects are invalid, a prereq patch is missing , login information is incorrect, inconsistency in seeded data…

    Q63. What is dev60cgi & f60cgi ?

    Ans : cgi stands for Common Gateway Interface and these are Script Alias in Oracle Apps used to access forms server . Usually Form Server access directly via http://hostname:port/dev60cgi/f60cgi

    Q64. What is difference between mod_osso & mod_ose in Oracle HTTP Server ?

    Ans : mod_osso is Oracle Single Sign-On Module where as mod_ose is module for Oracle Servlet Engine.
    mod_osso is module in Oracle’s HTTP Server serves as Conduit between Oracle Apache Server & Singl Sign-On Server where as mod_ose is also another module in Oracle’s HTTP Server serves as conduit between Oracle Apache & Oracle Servlet Engine.

    Q65. What is ps -ef or ps command in Unix ?

    Ans : ps is unix/linux utility or executable to find status of process. Used mainly to find if services/process is running or not.

    Q66. What is GSM in Oracle application E-Business Suite ?

    Ans : GSM stands for Generic Service Management Framework. Oracle E-Business Suite consist of various compoennts like Forms, Reports, Web Server, Workflow, Concurrent Manager ..
    Earlier each service used to start at their own but managing these services (given that) they can be on various machines distributed across network. So Generic Service Management is extension of Concurrent Processing which manages all your services , provide fault tolerance (If some service is down ICM through FNDSM & other processes will try to start it even on remote server) With GSM all services are centrally managed via this Framework.

    Q67. What is FNDSM ?
    Ans : FNDSM is executable & core component in GSM ( Generic Service Management Framework discussed above). You start FNDSM services via APPS listener on all Nodes in Application Tier in E-Business Suite.

    Q68. If we run autoconfig which files will get effected ?

    Ans : In order to check list of files changes during Autoconfig , you can run adchkcfg utility which will generate HTML report. This report will list all files & profile options going to change when you run AutoConfig.

    Q69. What is difference between .xml file & AutoConfig ?

    Ans : Autoconfig is Utility to configure your Oracle Application environment. .xml file is repository of all configuration from which AutoConfig picks configuration and polulates related files.

    Q70. What is .lgi files ?
    Ans : lgi files are created with patching along with .log files . .lgi files are informative log files containing information related to patch. You can check .lgi files to see what activities patch has done. Usually informative logs.

    Q71. How will you skip worker during patch ?

    Ans: If in your adctrl there are six option shown then seventh is hidden option.(If there are seven options visible then 8th option is to Skip worker depending on ad version).

    Q72. Which two tables created at start of Apps Patch & drops at end of
    Patch ?

    Ans : fnd_installed_processes and ad_deffered_jobs

    Q73. How to compile an Oracle Reports file ?

    Ans: Utility adrepgen is used to compile Reports. Synatx is given below
    adrepgen userid=apps source = $PRODUCT_TOPsrwfilename.rdf dest=$PRODUCT_TOPsrwfilename.rdf stype=rdffile dtype=rdffile logfile=x.log overwrite=yes batch=yes dunit=character

    Q74. What is difference between AD_BUGS & AD_APPLID_PATCHES ?

    Ans : AD_BUGS holds information about the various Oracle Applications bugs whose fixes have been applied (ie. patched) in the Oracle Applications installation.
    AD_APPLIED_PATCHES holds information about the “distinct” Oracle Applications patches that have been applied. If 2 patches happen to have the same name but are different in content (eg. “merged” patches), then they are considered distinct and this table will therefore hold 2 records.

    Q75. What exactly happens when you put an Oracle Apps instance in
    maintenance mode ?
    Ans: Enabling the maintenance mode feature
    a) shuts down the Workflow Business Events System and
    b) sets up function security so that no Oracle Applications functions are available to users.
    Used only during AutoPatch sessions, maintenance mode ensures optimal performance and reduces downtime when applying a patch. (Source Metalink Note: 233044.1)

    Q76. What is profile options, What are various type of profile options ?

    This is the how we set the profile in database.

    Types: 1. site level .
    2. user level.

    Q77. If users complaining Oracle Applications 11i system is running slow , what all things you will check at broad level ?

    Ans : First as an Over view of Oracle Applications 11i check following things

    Broad Level Steps to Check

    1. Is Gather stats schedule ? ( atleast weekly ?)
    2. Is Purge Obsolete Workflow request & concurrent request purging scheduled ?
    3. Is there any runaway process on database tier or application tier ? ( runaway process is process taking unexceptionally long time with high CPU or Memory usages)
    4. Any Discoverer process taking long time or High CPU ? ( Usually on Middle tier like dis4ws..) 5. Any Custom report taking long time ?

    In order to understand problem better

    As Next level you should ask questions to yourself or person encountering performance issues like

    1. Is whole application is slow or only component of application is slow (like only Concurrent manager running slow)
    2. If this is paritular component like reports server slow then is a particular report or all reports are slow ?
    3. Is performance issue during all time or at specific time lets say from 11AM to 4PM ?
    4. Was performance issue popped up recently or performance degradation is since long ?
    5. Whats changed recently ?

    Depending on answers you can start looking into application like if issue is specific to whole applications then check :

    1. If database initialization parameter is set correctly ?
    2. If application sizing is proper , server configuration is enough to accomodate all users ?

    Q78. Why appsutil directory under Database ORACLE_HOME used for ?

    Ans : It is where all the apps related scripts and log files stored in the database side.

    Q79. How to create User in Oracle Applications 11i ? Can you delete a
    User ?

    Ans : we can create user in front end and then we can put end date for that.

    Q80. What is content of dbc file & why its important ?

    Ans : DBC file is quite important as whenever Java or any other program like forms want to connect to database it uses DBC file. Typical entry in DBC file is

    GUEST_USER_PWD
    APPS_JDBC_URL
    DB_HOST

    Q81.How to revoke adautoconfig?

    Ans : In this Location /u01/app/apps/uatappl/admin/UAT_apps/out/Date_mont

    Here the folder which has the name of dates is when we ran the autoconfig. So In which date we want to roll back the autoconfig, we want to go inside that date and inside that there is a script called restore.sh . Now run the script to roll back to that date.

    Q82. How to rebuild xml?

    Ans : Inside the Location /u01/app/apps/uatappl/ad/11.5.0/bin

    There is a script called adbldxml.pl Using this perl script we can build the XML file.
    Q83. What is Templete file ?

    For each of the configuration file that gets generated as a result of running AutoConfig, Oracle uses a template file that come with the initial install process.Location is

    $AD_TOP/admin/template

    Q.84. If the patch is need to be restarted because of some reason and while restarting patch, where is that information is stored?

    Ans : The Location is $APPL_TOP/admin/UAT/restart/

    Previous
    Next
    » Oracle Patches Family Build
  1. #1 Balram Puri
    October 5, 2010 11:01 am

    Very good one

    Post ReplyPost Reply
  1. #2 shamstabrez
    October 25, 2010 5:32 pm

    Excellent I never find the site like this its very clear but please make changes to Q9 the correct answer is dlicmgr used to license a product not adsplicer. adsplicer is used to add newproduct to existing application.

    Post ReplyPost Reply
  1. #3 shamstabrez
    October 25, 2010 6:26 pm

    For Q24 ANS:apps listener usually running on all oracle applications 11i nodes with listener alias as APPS_$SID is mainly used for listening requests for services like FNDFS & FNDSM.
    To start appslistener go to ‘$COMMON_TOP/admin/script/’ and run ‘$ ./adalnctl.sh start’ to verify use this command at os level ‘$ tnsping APPS_$SID’ it should give output successfully executed with some time.

    Post ReplyPost Reply
  1. #4 shamstabrez
    October 25, 2010 6:30 pm

    Q31. Ans: go to this directory ‘$ORACLE_HOME/discwb4/util’ run this script to start discoverer ‘$ ./startall.sh’ than run ‘$ ./startgatekeeper.sh’

    Post ReplyPost Reply
  1. #5 Kishore Karnam
    December 22, 2010 4:25 am

    Its really excellent, I never found this much clarity in any other site. It has answer to question & no diversion.

    Thank you very much.

    Post ReplyPost Reply
  1. #6 hari
    May 10, 2011 4:39 am

    excellent

    Post ReplyPost Reply
  1. #7 veer
    November 7, 2011 5:55 am

    excellent answers

    Post ReplyPost Reply
Leave a Comment